середу, 28 листопада 2018 р.

Корифеї українського слова


                                                                           «Усі мої думки тобі, народе вільний,
                                                                             І пісня серця, музика душі тобі!»
                                                                                Ольга Кобилянська
 27 та 29 листопада ми відзначаємо ювілейні дати видатних українських письменників – 155 років  від дня народження Ольги Кобилянської та 240 років від дня народження Григорія Квітки – Основяненка.                   27 листопада 2018 р. відзначається 155-річчя від дня народження Ольги Кобилянської, української письменниці демократичного напряму, автора повістей, численних оповідань, новел, нарисів про життя буковинського селянства та інтелігенції, громадсько-культурної діячки.Ольга Кобилянська – письменниця, людина незвичайної долі, яка заслужила всенародну шану, любов і визнання. У наш час присвоюють звання «народний» діячам мистецтва, артистам, митцям, а письменниця О. Кобилянська заслужила такого визнання уже давно за те, що самотужки осягла багатства світової культури, служила словом своєму народові, і піднялася до вершин дум і сподівань народних. У своїй творчості, зокрема у найбільш відомих в народі повістях «Людина», «Царівна», «Земля», «В неділю рано зілля копала» та й інших письменниця склала своєрідний маніфест людської гідності й громадської особистості, і в кожній із них – її голос на захист людини. То ж звертаємось сьогодні до творчої скарбниці української народної письменниці – Ольги Кобилянської.          
 Формування нової української літератури безпосередньо пов'язане з діяльністю Григорія Квітки -  Основяненка письменника, який у своїх творах сприяв виділенню особливої, багато в чому сентиментальної й водночас тісно пов'язаної з процесами національно-культурного відродження проекції українського світу. 
Українські повісті Квітки-Основ’яненка викликали сльози навіть у найзапекліших скептиків, переконували, що багатомільйонний український народ має таки свою, повноцінну і багату мову. Завдяки українській прозі письменника збільшилось число прихильників української літератури, похитнулися сумніви щодо шляхів розвитку української літератури рідною мовою. Квітка підняв авторитет української мови і дав сучасникам силу, потрібну для протистояння гонителям української культури.
Наша публічна бібліотека оформила книжкову виставку до цих ювілейних дат «Корифеї українського слова».

                                                                         
                                                                                                                            
                                                                           

                                                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар