суботу, 16 травня 2020 р.

День Європи



З 2003 року третьої суботи травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. У 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня. День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.  Основна ідея – кожен мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у «Європейському домі». Європейський Союз – це 28 держав Європи, які об’єдналися на основі загальнолюдських і демократичних цінностей задля досягнення стабільності, миру та процвітання. Українська держава одним із пріоритетів свого розвитку визначила інтеграцію у європейське співтовариство.
Так, як 2020 рік Президентом України оголошено Роком Європи в Україні, то відзначення Дня Європи для українців, яке припадає цьогоріч на 16 травня - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Для українців це особливий день. Ще з античних часів Україна є повноправною та
невід’ємною частиною європейської спільноти – великої родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи. Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

Немає коментарів:

Дописати коментар