середу, 18 червня 2014 р.

Родинне свято "І на тім рушникові оживе все знайоме до болю"

  Під такою назвою проведено родинне свято у рамках клубу «Надвечір я» працівниками дорослої бібліотеки.

«Рідна мати моя, ти мене на зорі проводжала
І рушник вишиваний  на щастя , на долю дала.»

   Так писав про рушник видатний український поет Андрій  Малишко.
Ведучі свята розповіли користувачам бібліотеки про вишитий рушник який в Україні займає особливе місце. Рушники - це символ України, відбиття культурної пам'яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, образи, «дерева життя», символіка червоного кольору. Рушник у давнину відігравав важливу роль, на ньому вишивалися священні язичницькі зображення. Це були «язичницькі іконостаси», сповнені глибокої архаїки. Впродовж віків рушникам надавалося важливе образно-символічне значення. Рушник супроводжував селянина протягом усього життя - і в радості, і в горі. Він завжди був символом гостинності – на ньому підносили дорогим гостям хліб-сіль. Особливу роль відігравав рушник у весільній обрядовості як один з найважливіших атрибутів. Тарас Шевченко глибоко знав народні звичаї, що знайшло відображення в його поезії. Сватання він описує такими словами «Я все виглядала-чи не шле за рушниками», «А у мене, як на теє, й рушники вже ткались», «Вернулись люди з рушниками».
  Треба зазначити, що останнім часом активно відроджується роль рушників. Вони продовжують своє життя в обрядах (обов'язковий атрибут весільної обрядовості), залишаються неодмінною окрасою сільського житла.
 Рушники - це віддзеркалення культурної пам'яті народу, в їхніх узорах збереглися прадавні магічні знаки-символи, «дерево життя», жіночі зображення, символіка червоного кольору, що знайшли своє рідне подальше осмислення та оновлення сучасності.
  Щиро та сердечно присутніх на родинному святі вітали: вокальний квінтет  «Елегія», народне аматорське тріо «Лілея» та дует у складі Інни Головій та Тетяни Акопджанян. У бібліотеці оформлена книжкова виставка «Рушник вишиваний – Вкраїни душа».

Немає коментарів:

Дописати коментар