середу, 11 березня 2020 р.

Неймовірне про Тараса Шевченка

206 років тому народилася рок-зірка української літератури! Тарас Шевченко — культовий поет, талановитий художник, одна з найбільш знакових особистостей в історії України. Його вірші — джерело підтримки у скрутні хвилини для багатьох поколінь, а “Кобзар” — книга, яка є в оселі кожного українця!
Чи знали ви ці факти про автора?

▪️ 24 роки перебував у кріпацтві, ще 11 — знаходився під слідством та у засланні. Лише 12 років за все своє життя він був вільною людиною.

▪️ Змалку мав потяг до живопису: любив розмальовувати крейдою стіни хати, стіл, лавки. Шевченка вважають зачинателем українського автопортрету. За життя він намалював 1300 картин — олією, тушшю, аквареллю, свинцевим олівцем, сепією та в техніці офорта. До нашого часу збереглося близько 800 робіт.
▪️ Не жалкував грошей на модний одяг. Любив вбиратись у білі парусинові костюми і єнотову шубу. Якось у своєму щоденнику написав про придбання гумового плаща-макінтоша за 100 карбованців — майже як його річний заробіток у археологічній комісії.
▪️ Його улюбленими стравами були український борщ, "затертий пшонцем і затовчений старим салом", вареники з сиром з грубої гречаної муки та галушки. Полюбляв також рибні страви, а ще — кавуни та сливи.
▪️ Ніколи не був одруженим, проте жінок увагою не оминав. Серед його обраниць були односельчанка Оксана, польська швачка Дзюня Гусиківська, княжна Варвара Рєпніна-Волконська, актриса Катерина Піунова (молодша за Шевченка на 30 років). Останнє його кохання — 19-річна наймичка Лукерія Полусмак. З нею він збирався побратися, але дівчина покинула поета і вийшла заміж за іншого чоловіка.
▪️ Вірші поета можна прочитати більш ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів Шевченка — німецькою, польською, англійською мовами.
▪️ На його честь встановили більше тисячі пам’ятників по всьому світу. Більшість монументів Шевченку розташовані на території України — 1256. Ще майже півтори сотні встановлені у 35 країнах.

Немає коментарів:

Дописати коментар