четвер, 23 квітня 2020 р.

СВІТ ШАНУЄ КНИГУ: ПАМ’ЯТНИКИ КНИЗІ В РІЗНИХ КРАЇНАХ

23 квітня – Міжнародний День книги та авторського права
У людей є чудова особливість, що відрізняє їх від інших живих істот: можливість і бажання переживати доброчесні почуття. І такі почуття, як, наприклад, вдячність, породжують у людей бажання творити монументальні пам'ятники різним людям і речам, щоб зберегти пам'ять про них для себе і нащадків. Зрозуміло, тільки самі гідні і дивовижні речі стають об'єктами для творінь з каменю, металів і інших матеріалів. І, звичайно ж, книги, рівно, як і пов'язані з ними історичні моменти і особи, не стали виключенням.
У всьому світі є безліч таких чудових, іноді вражаючих уяву, пам'ятників книгам, гідних нашої з вами уваги. Пропонуємо вам ознайомиться з деякими з них.

Пам'ятник Кирилу і Мефодію в Мукачево, Україна:
Є пам'ятник Івану Федорову у Львові, на його батьківщині:
стихія ринку не обійшла стороною і цей пам'ятник. Навколо нього розташувалися книжкові розвали. Радує, що все-таки книжкові…

Одеса, композиція Nota Bene:
У парку КПІ біля першого корпусу: «Сходи пізнання» символізує шлях освіти студента.
Вирізали композицію зі старого зламаного грозою дерева:

У Горлівці (Донеччина) відкрили пам’ятник – найбільшу книгу в Україні. Цікавості події додає ще й те, що саме в Горлівці є музей мініатюрної книги, де зберігається найменша книжечка у нашій країні.
У Коломиї (Івано-Франківськ) встановили пам’ятник українській книзі:
Санкт-Петербург, Росія:
Знак зроблений з граніту і представляє розкриту книгу, на сторінках якої вибиті рядки А.  С. Пушкіна з поеми "Мідний вершник": "Люблю тебе, Петра творіння". Розташування "Розкритої книги" дуже вдале, оскільки вона знаходиться на набережній Неви поряд з Університетом, а навпроти через річку розташований пам'ятник "Мідний вершник" та Ісаакієвський собор. Тут багато що пов'язане з Пушкіним.
Пам'ятник книзі «Остров Сахалин» в Южно-Сахалінську:
 Пам'ятник білорус Пам'ятник білоруської писемності у Борисові:
Німеччина Берлін. Площа Бебеля. Пам'ятник великим німецьким книгам:
Дворик філологічного факультету Санкт-Петербурзького державного університету. Робота сучасного майстра, члена Спілки художників Росії Арсена Аветисян «Роздуми про Маленького принца». Тут на стосі книжок, як на троні, сидить алегоричний образ філософа життя, правдолюба і правдотерпця – Шута і тримає в руках розкриті сторінки чудової історії Екзюпері:
Трохи віддалік примостилася тендітна фігурка Маленького принца:

Один з численних неймовірних питних фонтанчиків Риму.
Фонтан Книг розташований недалеко від будівлі католицького храму Сант-Іво алла Сапієнца:
Меморіал Амелії Валеріо Вайнберг розташований в Цинциннаті біля будівлі Публічної бібліотеки. Амелія Вайнберг в 1982 році заповіла свій книжковий спадок в фонд бібліотеки. Фонтан створений Майклом Фраска (Michael Frasca) в 1990 році.
Він є як би нагадуванням про те, що всі знання випливають з книг. Самі книги, всього їх двадцять, хоча і здаються зробленими зі шкіри, виконані з обпаленої глини:
 Пам'ятник книзі у Таганрозі, Росія:
Пам'ятник книзі у м. Кошоктон, США:

   Пам'ятник книзі у Ханої:
Пам'ятник книзі у Фолсомі, США:
Пам'ятник книзі у штаті Юта, США:
Пам'ятник книзі у Флеймені, Нідерланди:
Пам'ятник книзі у Нью-Йорку, США:
 
Пам'ятник книзі в Оксфорді, Великобританія:
Пам'ятник книзі у Нешвіллі, штат Теннесі, США:
 
Пам'ятник книзі у Турції:
Пам'ятник книзі у Чилі:
Спрінгфілд. Пам'ятник книзі:
Божі книги. Пам'ятник Біблії в Естонії:
Пам'ятник Корану у м. Шарджа, ОАЕ:
Пам'ятник «Рухнама»    («Закон Божий») - конституція Туркменбашистана в Ашхабаді, Туркменії:
Пам'ятник книзі у Празі, Чехія:
Пам'ятник книзі у м. Когалим, Югра, Росія:
Пам'ятник книзі у Білій Калитві:
Пам'ятник книзі в Індії:
Сади Фредеріка Мейєра, Мічиган:
Пам’ятник «Граніт науки», Полтава, Україна:
У білоруському Бресті – пам'ятник Книзі книг: меморіал, присвячений Біблії, приурочили до п'ятсотліття друкарства в Білорусії та виданню Біблії Франциском Скориною:
У Санкт-Петербурзі художник Роман Шістеров створив у вигляді скульптури ангела літнього жителя цього дивного міста. Цей витвір мистецтва знаходиться недалеко від набережної Фонтанки в Ізмайловському саду, пам'ятник також присвячений любителем читання:
Книжкові лавки у Стамбулі: Кожна лавка присвячена певному турецькому поетові. Лавки зроблені у вигляді відкритих книг з віршами поетів, які запрошують усіх бажаючих приєднатися до читання:
Оригінальний пам'ятник, присвячений книзі та читачю, стоїть у дворі дитячої бібліотеки у столиці Арменії – Єревані. Скульптура висотою майже 2,5 метри складається з книг та світильників:

Немає коментарів:

Дописати коментар