середу, 1 листопада 2017 р.

Бесіда : " Біль і пам'ять Кортеліс "

День 23 вересня 1942 року назавжди увійшов в історію поліського села Кортеліси як "чорна середа". Того дня майже для трьох тисяч місцевих жителів зупинився час. 
    ... Коли фашисти окупували село, Кортеліси не підкорилися загарбникам. Селяни давали притулок бійцям і офіцерам Радянської Армії, які потрапили під Брестом в  оточення; тут переховувалися втікачі з ешелонів, яких везли на примусові роботи до Німеччини; у лісах під Кортелісами є  партизанський загін. Народні месники чинили  диверсії проти фашистів, нищили ворога, не давали спокою гітлерівцям ні в день, ні в ночі. Щоб розправитися з волелюбними мешканцями краю, нелюди спланували жорстоку криваву операцію " Трикутник ", " 3-й батальйон знищує в районі північного сходу від Мокран села Борки,Заболоття і Борисівку, а рота "Нюрнберг" - Кортеліси", зазначалося в німецькому наказі. 
23 вересня 1942 року фашисти оточили  село. Зігнали людей у церкву і в навколишні будинки. Карателі  підносили до дверей кулемети і почали розстрілювати людей в кількох місцях одночасно. Не щадили нікого: Ні старееньких бабусь і дідусів, ані матерів з немовлятами. Всього ж у цей страшний день фашистські кулі обірвали життя 2875 - и людей, серед них 1620 дітей. Гітлерівці пограбували все, що було у домівках, а село підпалили. Згоріло 615 хліборобських осель. На місці квітучого села залишився сірий попіл і могили невинних жертв, яких нікому було й оплакати.
       5 травня 1980 року в Кортелісаз відкрили меморіальнтй комплекс "Увічнення пам'яті жертв фашизму". Створений меморіал за проектом народного художника України О.П.Олійника, М.О.Олійника та архітектора А.Д.Корнєєва. На високому пагорбі піднялися увічнені в камені і бронзі постаті нескорених кортелісців.

Немає коментарів:

Дописати коментар