четвер, 27 червня 2019 р.

Конституція - оберіг нашої держави



28 червня Україна відзначає державне свято — День Конституції України. Саме Конституція проголосила Україну суверенною, незалежною, демократичною, правовою державовою.  Конституцію України було прийнято Верховною Радою України на її п’ятій сесії 28 червня 1996 р. Цей день тоді ж було проголошено державним святом українського народу, оскільки Конституція є основним законом держави, який визначає та закріплює підвалини всього суспільного життя, статус людини і громадянина, основи організації та принципи діяльності державного апарату України. Конституція 1996 року стала важливим етапом в українському державотворенні та законотворчості, у розвитку українського суспільства.
Цікаво, що першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших у Європі та світі, адже конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року,
конституцію Франції та Польщі – 1791 року, конституцію Російської імперії – 1905 року. Напередодні державного свята в бібліотеці було організовано інформаційно – тематичну виставку: «Конституція - оберіг нашої держави». Представлені матеріали надали можливість кожному ознайомитися з важливими етапами історичного розвитку України на шляху до становлення України, як конституційної держави; значенням Конституції, в якій закріплено право українського народу мати власну державу; дається відповідь на питання, якою ця держава повинна стати. . Також користувачі бібліотеки мають змогу переглянути періодичні видання, які висвітлюють запропоновані зміни до Конституції України.

Немає коментарів:

Дописати коментар