пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

Фуршет від Марії Матіос

 


🔹️19 грудня народилась Марія Матіос: українська письменниця, поет, прозаїк, публіцист та урядовець.
🔹️Мабуть, стількох епітетів-порівнянь не має жоден сучасний український літератор.
🔹️️Марію Матіос називають "Найпліднішою письменницею України", "Гранд-дамою української літератури", " Другою Лесею Українкою", "Новим Миколою Гоголем", "Стефаником у спідниці", "Українським Маркесом" і, навіть, "Чортиком, що вискочив з табакерки".
🔹️ Не менш цікавою є реакція самої письменниці на всі ці характеристики : "А ви порівняйте мене хоч із грибом у кошику. Що від того зміниться?"
🔹️А найбільш справедливим вважає вислів Михайла Шевченка, який сказав, що Марія Матіос пише, як Марія Матіос.

🔹️Є автором збірок віршів «З трави і листя», «Вогонь живиці», «Сад нетерпіння», «Десять дек морозної води», «Жіночий аркан».
🔹️Однак найбільшу популярність здобули її книжки «Щоденник страченої», «Нація», «Бульварний роман», «Життя коротке», «Фуршет від Марії Матіос», «Солодка Даруся», «Містер і місіс Ю в країні укрів», «Нація. Одкровення», «Майже ніколи не навпаки», «Москалиця; Мама Мариця, дружина Христофора».
🔹️Твори Марії Матіос перекладені сербською, румунською, російською, польською, хорватською, білоруською, азербайджанською, японською, китайською, єврейською мовами.
🔹️Друкувалися у Канаді, США, Китаї, Хорватії, Росії, Сербії. Її книги світові критики назвали «ударом і викликом» сучасності.
🔹️Людині в непростих історичних умовах присвячені всі книги Марії Матіос, і якби їй довелося з усіх сказаних слів вибрати одне, вона б, напевне, зупинилася на слові „біль".
🔸️"Інколи просять: "Маріє, пиши легше, бо багато болю!". А я кажу, що в Україні є багато письменників, які пишуть легко і їхні книги губляться на книжкових полицях. А я пишу про життя, як воно є ."

🔹️Вона завжди наголошує на тому, що її передусім цікавлять загальнолюдські цінності – також у тому, що відноситься до історично-психологічних аспектів її книг.
🔹️Сама письменниця завжди робить наголос, що „важить не час, коли відбуваються події, а людина у подіях часу".
🔹️Твори Марії Матіос — глибоко філософські, наповнені трагічним світовідчуттям, звернені до історії та сьогодення нашого народу, до дослідження внутрішнього світу людини в різних ситуаціях, пов’язаних як із суспільним, так і особистим життям, написані вишуканою народною мовою.
🔹️Пише настільки гостро, що від того, що читаєш, іноді можна відчувати справжній фізичний біль.
🔸️«Марія Матіос малює не чорну безконечну панораму, а сліди, долю всього людяного, що неодмінно є в людині».
Михайло Шевченко
🔹️Та кращих визначень векторів її життя і творчості марно шукати, ніж дають самі її твори.

Немає коментарів:

Дописати коментар