понеділок, 25 листопада 2013 р.

"Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає."



До тебе, Україно, наша бездольная мати,
Струна моя перша озветься.
І буде струна урочисто і тихо лунати,
І пісня від серця поллється.
По світу широкому буде та пісня літати,
А з нею надія кохана,
Срізь буде літати, по світі між людьми питати
Де схована доля незнана?


Серед найбільших, найдорожчих святинь українського народу поруч з іменем Т. Шевченка та І. Франка непогасно зорить таке земне і величаве наймення - Леся Українка. "Коли б треба було окреслити творчість Лесі Українки одним словом -, писав Максим Рильський, - то найвідповідніше слово було б боротьба". З'явившись на ружебі двох століть, двох епох ця творчість стала однією з вершин унікальної літератури.
Леся українка, справжнє ім'я якої Лариса Петрівна Косач, народилася 25 лютого 1871 року у містечку Новоград - Волинському в родині Петра Антоновича Косача, дворянина за походженням, чиновника по селянських справах при Волинському генерал-губернаторові за службою, та його дружини Олени Петрівни Косач-Драгоманової, незабаром відомої письменниці Олени Пчілки.
У літературному сузір'ї світового мистецтва яскраво пломеніє ім'я Лесі Українки-геніальної поетеси, дочки українського народу. Леся Українка за своє нетривале, але мужнє і творче життя здійснила незрівнянну велику справу на ниві літератури і просвіти. Вона збагатила рідну українську і світову поезію неперевершеними творами. Високо оцінили письменницький хист поетеси відомі письменники, публіцисти. Про величну постать Лесі Ліна Костенко писала "Леся Українка була великим Будівничим нашого національного духу. Вона з тих, майстрів, що роблять все- "І підмурівки, і кутки, й острої." Вона була потужним трансформатором світової культури на рідному грунті."
Така вона, полумяна і безсмертна донька України. Її поезії і драми, публіцистичні твори та листи наповнені величезною любовю до пригніченого народу, тугою і болем за його неосвідченість, важкий матеріальний стан, національний гніт. Це відчує кожний, хто перечитує вогненні рядки Лесиних творів.
З нагоди відзначення 142 річниці від дня народження Лесі Українки Заболлотівська бібліотека для дорослих підготувала книжкову виставку: "Лесю, Лесю, легендо вічна",та провела зустіч за круглим столом "І квітнуть мрії поетеси."

Немає коментарів:

Дописати коментар