понеділок, 25 листопада 2013 р.

Правова вікторина "Ти і закон"

У нашому складно організованому світі навіть людина яка нічим не порушила суспільних норм поведінки, постійно перебуває у сфері дії якихось юридичних установок, що регулюють її щоденні права та обов’язки. Права, надані їй державою, і обов’язки, які, в свою чергу, вона несе перед державою. Одне й друге свято охороняється Конституцією України.
Як стати справжньою людиною? Коли про це запитали О.П. Маресьєва – прототипа героя книжки Б. Полєвого «Повість про справжню людину», О. Петрович відповів так: «Справжня людина – це дуже об’ємне поняття. Але мені думається, що насамперед  треба знати свою справу, любити її, бути відданим Батьківщині. Виховання якостей справжньої людини починається з дитячих літ».
«Посієш вчинок – пожнеш звичку, посієш звичку – пожнеш характер, посієш характер – пожнеш долю», - говорить народна мудрість. Отож і від тебе самого насамперед залежить твоя доля, доля громадянина України.
Право на освіту – одне з конституційних  соціально – економічних прав, що забезпечується розгалуженою мережею навчально – виховних закладів, які можуть бути як державними, так і приватними, системою наукових установ, закладів підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, створення умов для вільного вибору профілю навчання відповідно до інтересів та уподобань, різними формами навчання. Законодавство про освіту визначає права та обов’язки учнів. Так учні мають такі права: вибору форм, профілю навчання, користування матеріально – технічною, виробничою та спортивно – оздоровчою базою навчально – виховного закладу, доступ до інформації  всіх галузей знань, участь у олімпіадах, конкурсах і т.п. Здійснення учнями своїх прав нерозривно пов’язане з дотриманням  ними і обов’язків, які закріпленні в законі. Серед них: системне і поглиблене оволодіння знаннями, дотримання моральних, етичних норм співжиття та норм законодавства.
В Конституції написано «Не знання законів не звільняє від юридичної відповідальності». Тому ми повинні знати не тільки свої права і обов’язки, а й  дотримуватись чинного законодавства.
Правопорушення – це порушення правової норми, заборони встановленої суспільством. Держава та її органи мають право за цими законами карати правопорушників.  Правопорушення поділяються на злочини та проступки. Одним із видів правопорушення є дисциплінарним проступком. Це проступки, які пов’язані з порушенням трудової дисципліни, службових обов’язків, правил поведінки.  Другий вид – це цивільне правопорушення. Це порушення цивільних прав, приниження честі й гідності особи. Третій вид – це адміністративне правопорушення. Це наприклад порушення різних санітарних правил, правил громадського порядку, військового обліку, паспортного режиму, дрібне хуліганство, порушення правил дорожнього руху, правил протипожежної безпеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар